Aanbod kinderen

girl, walking, teddy bear-447701.jpg

Verlies- en rouwtherapie

Ik ben gespecialiseerd in het werken met kinderen & jongeren die een betekenisvolle verlieservaring hebben meegemaakt. Naast dat ik jarenlange ervaring heb in het werken met kinderen & jongeren (en de belangrijke volwassenen om hen heen), voel ik hiervoor ook een enorme passie. Kinderen zijn puur en doorgaans van nature goed in staat zich zowel op het verlies te richten als op het doorgaan in het dagelijks leven.

 

Hoewel er ook bij kinderen sprake kan zijn van rouw rondom zeer veel diverse verlieservaringen, heb ik ervoor gekozen om mij te specialiseren in een aantal specifieke onderwerpen, juist om zo goed mogelijk te kunnen aansluiten bij de kinderen die ik begeleid. Ik geef verlies- en rouwbegeleiding aan kinderen rondom de volgende onderwerpen:

  • Verlies van een dierbare aan de dood
  • Ziekte van een kind zelf of van een dierbare
  • Uithuisplaatsing en pleegzorg

In de begeleiding aan kinderen ga ik laagdrempelig, spelenderwijs en creatief te werk. Ik beschik over verschillende materialen (spellen, boekjes, knuffels, knutsel- & tekenmateriaal) om te gebruiken tijdens de begeleiding.

Rouw vindt niet alleen plaats tijdens de therapie, maar juist ook in het dagelijks leven. Ik vind het daarom belangrijk om ouders of andere belangrijke volwassenen om het kind heen te betrekken bij de begeleiding. Er wordt altijd per kind en per gezin gekeken welke vorm hierbij passend i

IMG_5716

Rouwgroep

In een rouwgroep worden ervaringen en gevoelens rondom rouw gedeeld binnen een groep van lotgenoten. Mijn ervaring is dat een rouwgroep, zeker voor kinderen tot 12 jaar, zeer steunend en helpend kan zijn in het rouwproces van een kind. Kinderen die een betekenisvol verlies hebben meegemaakt, bijvoorbeeld door het overlijden van een ouder, kunnen zich hierin alleen voelen. Zij kunnen het gevoel hebben dat zij de enige van hun leeftijd zijn die zoiets hebben meegemaakt en tijdens de rouwgroep kennismaken met kinderen die iets soortgelijks hebben meegemaakt. Mijn ervaring is dat kinderen elkaar een bepaalde steun kunnen bieden, die wij als volwassenen niet kunnen geven. Ik hoor regelmatig dat kinderen na het volgen van een rouwgroep weer veel lekkerder in hun vel zitten.

 

Bij Dansen in Verlies worden de volgende rouwgroepen gegeven:

  • De kinderrouwgroep ‘Nu mijn papa, mama of andere dierbare dood is…’ voor kinderen van 6 tot en met 8 jaar.
  • De kinderrouwgroep ‘Nu mijn papa, mama of andere dierbare dood is…’ voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar.

De rouwgroep bestaat uit 8 bijeenkomsten en één opvoederbijeenkomst. De bijeenkomsten voor de kinderen van 6 tot en met 8 jaar, duren anderhalf uur en de bijeenkomsten voor de kinderen van 9 tot en met 12 jaar duren twee uur. Ook de opvoederbijeenkomst duurt 2 uur.

 

Voordat een kind start met de rouwgroep, vindt een intake plaats met het kind en de ouder/opvoeder. Nadat de rouwgroep is afgerond, vindt een evaluatie plaats met het kind en de ouder/opvoeder. Net als bij de individuele begeleiding, ga ik ook in de begeleiding van de rouwgroep laagdrempelig, spelenderwijs & creatief te werk en maak ik gebruik van verschillende materialen om dit proces te ondersteunen.

 

Data voor de rouwgroepen in 2024 zijn nog niet gepland. Je kunt altijd contact opnemen om de mogelijkheden en tarieven te bespreken.

child, dandelion, blow-1347388.jpg

Kinderbegeleiding tijdens of rondom uitvaart

Wanneer een dierbare overlijdt, hebben wij als volwassenen vaak ‘onze handen vol’ aan alle praktische zaken die geregeld moeten worden en bovendien aan de eigen emoties. Kinderen worden niet altijd betrokken bij een uitvaart om verschillende redenen. Zo willen volwassenen kinderen vaak in bescherming nemen of is er simpelweg weinig ruimte om stil te staan bij hoe kinderen te betrekken. Hoewel dit zeer begrijpelijke redenen zijn, is dit niet altijd het beste voor een kind zelf. Voor kinderen, van iedere leeftijd, en hun verdere rouwproces is het zeer belangrijk om betrokken te worden bij een uitvaart van een dierbare. Kinderen voelen zich hierdoor begrepen, gezien en gehoord. Ook kunnen ze de situatie zelf beter begrijpen, doordat er ruimte is voor uitleg en het stellen & beantwoorden van vragen.

Ik begeleid tijdens of rondom de uitvaart kinderen om hen zoveel mogelijk hierbij te betrekken. Omdat iedere situatie anders is en een de behoeftes van kinderen of gezinnen verschillen, wordt altijd vooraf overlegd waar de begeleiding aan kinderen uit ontstaat.


Gedacht kan worden aan:

  • In de week van het regelen van de uitvaart: uitleg geven aan een of meerdere kinderen over de dood en wat er gebeurt tijdens een uitvaart. Hierbij geef ik veel ruimte aan de vragen die kinderen hebben en ook de emoties die spelen, door spelenderwijs bezig te zijn met de rouw. Dit kan bij jullie thuis, waarbij ik materiaal mee zal nemen. Ik betrek ouder(s) en/of overige familieleden hier ook bij.
  • In de week van het regelen van de uitvaart: het bespreken van de wensen van kinderen in hun bijdrage tijdens een uitvaart. Deze worden uiteraard ook met de overige familieleden besproken.
  • Op de dag van de uitvaart: tijdens het ‘koffiekamer moment’ samen met één of meerdere kinderen spelenderwijs bezig te zijn met rouw, uitvaart of herinneringen. Dit vindt dus plaats op locatie en ook hierbij zal ik materiaal meenemen.
  • Het geven van voorlichting, tips en adviezen over rouw bij kinderen aan de belangrijke volwassenen daaromheen.
Je kunt contact opnemen om de mogelijkheden en tarieven te bespreken.Reviews

5/5

Toen bij mij bleek dat ik ongeneeslijk ziek ben, hebben we de hulp van Shelley voor mijn dochter van 14 ingeschakeld om haar te begeleiden in deze heftige periode. Shelley heeft mijn dochter erg goed kunnen helpen. Ik vind Shelley een heel fijne therapeute, die dingen goed aanvoelt en erg betrokken is. Ze springt meteen in waar nodig en heeft een fijne manier om te communiceren met zowel mijn dochter als met mij en mijn man.

        Kim (moeder)

Ik ben nu al een tijdje bij u om te praten en dat helpt me zo erg. Ik ben er zo blij mee. U was zo geweldig en heb genoten van onze tijd die we hadden om te praten en dat u me hielp. Dank u wel.

        Rowena (16)

Via Centrum Jeugd en Gezin zijn we voor onze zoon (14 jaar) die rouwbegeleiding nodig had doorverwezen naar Shelley. Shelley is betrokken, vriendelijk, geduldig en professioneel goed in haar werk. Shelley heeft onze zoon enorm geholpen bij zijn rouwbegeleiding. Na iedere afspraak vertelde Shelley altijd even hoe het was gegaan met onze zoon en wat het ver vervolg was. Heel fijn! Zoekt u een goede verlies- & rouwtherapeut… dan kan ik u Shelley zeer aanbevelen. Dank je wel voor al je hulp Shelley. Dit is erg waardevol voor ons!

– Yvonne (moeder)