Ontspannen in Verlies

0172 ZEV Logo ontspannen in verlies

Een betekenisvol verlies

Rouw is een gezonde en natuurlijke reactie op een betekenisvol verlies. Vaak wordt hierbij gedacht aan verlies door overlijden, maar het kan ook gaan om vele andere vormen van verlies. Voorbeelden zijn: verlies van gezondheid, verlies van een relatie, verlies van een baan, verlies van hoop of vertrouwen of een onvervulde (kinder)wens.

 

Rouw 

Hoewel rouw een gezonde en natuurlijke reactie is op een betekenisvol verlies, doet het een enorm beroep op jouw veerkracht. Rouw kan je overspoelen en/of blokkeren. Rouw kan zorgen voor emotionele én lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid, sombere gevoelens, prikkelbaar zijn, vergeetachtigheid, hoofd- of buikpijn. Ook kan rouw gepaard gaan met gevoelens die je liever niet wil voelen, zoals schuld, schaamte of boosheid.

Mensen in rouw voelen zich vaak onvoldoende gezien, gehoord of begrepen door hun omgeving. Over het algemeen vinden we het in deze maatschappij moeilijk om naar ons gevoel toe te gaan, wat bij grote thema’s als rouw vaak zorgt voor zogenaamde ‘goedbedoelde’, maar niet helpende adviezen en oordelen.

 

Rouwtherapie

Rouw is keihard werken. Je staat voor de moeilijke taak om een balans te vinden tussen doorléven en dóórleven. Dit betekent dat je je enerzijds bezighoudt met het verlies en het toelaten & verdragen van alle gevoelens die daarbij horen. Anderzijds zoek je naar een manier om door te gaan in het dagelijks leven en daarin ook goed voor jezelf en eventueel je naasten te zorgen.

Verlies- en rouwtherapie kan helpen om de balans hierin te vinden die bij jou (en bij jouw verlies) past. Rouw kent geen einde en het verlies hoeft dan ook niet ‘verwerkt’ te worden; wel mag het verweven worden in jouw (dagelijks) leven. Vertragen en verdragen zijn hierbij voor mij belangrijke sleutelwoorden.  

 

Ontspannen in Verlies

Vertragen en verdragen: dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak is écht voelen ongemakkelijk, eng of zelfs onbekend. Voor vertraging en ontspanning maken we geen tijd. En dat terwijl vertragen en verdragen als je het mij vraagt noodzakelijk zijn om écht te kunnen helen.

Vaak heb je in tijden van rouw te maken met een mistig brein, terwijl er tegelijkertijd van alles van je verwacht wordt en je ontzettend veel moet regelen. Dit kan het moeilijk maken om tijd te vinden om te vertragen & ontspannen en ruimte te maken om gevoelens te doorleven en te (leren) verdragen.

 

Vanaf het moment dat ik begon met het geven van rouwbegeleiding, voelde ik dat ik hier tijdens de sessies dan ook zoveel mogelijk ruimte aan wilde geven. Ik merkte steeds meer dat het maken van ruimte om te vertragen & verdragen botste met ‘een uurtje therapie’. Het toevoegen van Yoga Nidra aan de rouwbegeleiding was de eerste stap om ook tijdens de therapie te kunnen ontspannen én daarnaast op dieper niveau te helen. Ik voelde dat er nog meer nodig was. Meer ontspanning, meer ruimte, meer vertragen & verdragen. Van hieruit ontstond ‘Ontspannen in Verlies’.

 

Met ‘Ontspannen in Verlies’ als onderdeel van praktijk ‘Dansen in Verlies’ wordt rouwtherapie een beleving waarbij je op diep niveau ontspant, vertraagt en verdraagt, waardoor je écht vanuit jouw kern kunt helen. De pakketten kunnen individueel of als uitbreiding van reguliere rouwtherapie worden afgenomen.

 

“Elk mens is als sommige anderen: en elk mens is als niemand anders”

Worden (2009)