Over mij
- Sensitief
- Natuur
- Verbinding en diepe connectie
- Massage krijgen én geven
- Geduldig én ongeduldig
- Oprecht
- Dans
- Sterke lijfelijke intuïtie
- Onkruid wieden
Mijn naam is Shelley Vos, verlies- & rouwtherapeut met een eigen praktijk ‘Ontspannen in Verlies’, als onderdeel van ‘Dansen in Verlies’. Andere rollen die ik vervul in mijn dagelijks leven, zijn o.a. die van: vrouw, moeder, (stief- & klein-)dochter, zus en vriendin. Samen met mijn man Ramon en onze zoon (1) woon ik in Zeewolde, waar ik een praktijk aan huis heb.
Verlies van mijn vader
Mijn naam is Shelley Vos, verlies- & rouwtherapeut met een eigen praktijk ‘Ontspannen in Verlies’, als onderdeel van ‘Dansen in Verlies’. Andere rollen die ik vervul in mijn dagelijks leven, zijn o.a. die van: vrouw, moeder, (stief- & klein-)dochter, zus en vriendin. Samen met mijn man Ramon en onze zoon (1) woon ik in Zeewolde, waar ik een praktijk aan huis heb.
Al tijdens mijn jeugd waren verlies- en rouw belangrijke thema’s in mijn leven; al zou ik destijds nooit gezegd hebben dat er sprake was van rouw. ‘Er was toch niemand dood?’. Wel was mijn vader ziek en steeds minder in staat om (goed) voor zichzelf te zorgen, wat maakte dat ik jarenlang iedere dag een beetje meer van mijn vader verloor. ‘Levend verlies’; zo zou ik dat inmiddels wel noemen. Maar in die tijd had ik, en ook mijn omgeving, daar nog nooit van gehoord. Gelukkig had ik steun van mijn naaste familie, maar daarbuiten, vooral in het opgroeien als puber en jongvolwassene, voelde ik mij vaak eenzaam en onbegrepen in deze situatie.
In 2013, ik was toen net 22, overleed mijn vader. Ik werd overspoeld door liefdevolle berichten van allerlei mensen, ook mensen die ik niet kende. Aan de ene kant ontzettend mooi om vanuit zoveel verschillende perspectieven iets over je vader te horen. Aan de andere kant voor mij overweldigend. Voordat ik er zelf over na kon denken, of laat staan voelen, had ik een waslijst aan meningen en adviezen over hoe, hoe lang, waar en wanneer ik zou moeten rouwen.
In de tijd hierna werd de dood van mijn vader voor mijn omgeving minder een ‘hot item’ en kwam er voor mij meer ruimte om te voelen. Zelf kon ik van nature gelukkig redelijk de verschillende emoties die ik voelde rondom het verlies van mijn vader toelaten: verdriet, boosheid, blijdschap, schaamte; het was allemaal oké. Wanneer ik een mooie herinnering aan mijn vader ophaalde, zag ik mijn omgeving echter verstarren. Alsof er direct werd gedacht: ‘Shit; gevoel; straks wordt het zwaar & beladen.’
Dit alles maakte dat het thema rouw mijn interesse wekte. Ik had veel vragen over hoe hier over het algemeen mee om werd gegaan in onze maatschappij:
- Waarom kan rouw, en alle gevoelens die daarbij horen, er niet gewoon zijn zoals het is?
- Waarom wordt het vaak zo ongemakkelijk als rouw ‘aanwezig’ is?
- Waarom worden er zo ontzettend veel goedbedoelde, maar vaak ook ongevraagde en niet helpende adviezen gegeven?
- Waarom is er, hoe moeilijk ook, wel veel aandacht voor een overlijden maar werd ieder ander verlies vaak niet gezien of niet als verlies erkend?
Het zaadje om gedurende de rest van mijn leven meer van betekenis te kunnen zijn rondom dit onderwerp, was gepland. Het duurde nog een aantal jaar voor ik hier professioneel gezien daadwerkelijk iets mee ging doen. Jaren waarin ik zelf qua heling en ontwikkeling zeker niet stilstond.
Verbroken relatie, burn-out en overlijden van mijn oom
In 2018 ben ik gestart met de opleiding tot verlies- en rouwtherapeut aan de Sociale Academie Utrecht. Vanaf het eerste moment voelde dit kloppend en de gehele opleiding voelde voor mij als een enorme opluchting. Ik kreeg bevestiging van dat wat ik al zo sterk voelde: ieder rouwproces is uniek, je hoeft dit niet te verwerken, maar maakt het onderdeel van jouw (dagelijks) leven. Het is belangrijk dat er niet alleen aandacht is voor verliezen door overlijden, maar zeker ook voor verschillende ‘levende’ verliezen. Ik leerde woorden te geven aan mijn visie op rouw en ik leerde handen & voeten te geven aan het begeleiden van anderen in dit rouwproces.
Vlak voor en gedurende het volgen van mijn opleiding, stond ook mijn leven niet stil en doorleefde ik verschillende vormen van verlies, zoals: het verbreken van een relatie, het krijgen van een burn-out en het plotselinge overlijden van mijn oom, de broer van mijn vader, die, zeker sinds het overlijden van mijn vader een zeer belangrijke rol in mijn leven had. Ik leerde anderen te begeleiden in het bewegen tussen doorléven en dóórleven, terwijl ik deze beweging zelf ook maakte (mét de nodige hulp en steun).
Het moederschap
In 2021 startte ik mijn praktijk ‘Dansen in Verlies’ en mocht ik anderen begeleiden in hun unieke rouwproces. Vanaf het begin zijn ‘vertragen en verdragen’ voor mij belangrijke sleutelwoorden als het gaat om rouw en dus ook in mijn begeleiding. Vanaf het moment dat ik begon met het geven van rouwtherapie, voelde ik dat ik hier tijdens de sessies dan ook zoveel mogelijk ruimte voor wilde maken.
In 2023 mocht ik voor het eerst moeder worden van een prachtige zoon. Nog meer dan ik van tevoren had verwacht, betekende dit voor mij als vrouw zijnde een enorme transformatie. Naast heel veel moois, ging deze transformatie daarom ook gepaard met gevoelens van rouw. Dit maakte ook dat mijn intuïtie, nadat het voor mij een tijdje voelde dat ik deze kwijt was, nóg sterker werd en ik nog meer durfde te vertrouwen op dat wat voor mij kloppend voelde.
Dit had ook zijn uitwerking op mijn praktijk. Het maken van ruimte voor ‘vertragen en verdragen’ binnen de begeleiding die ik bood, botste voor mij met ‘een uurtje therapie’. In kleine stapjes paste ik mijn aanbod aan en werd ‘Ontspannen in Verlies’ een concept binnen ‘Dansen in Verlies’. Steeds meer tijd en ruimte voor ontspanning, vertragen & verdragen en zeker ook aandacht voor het lijf. Tot ik voelde dat de ruimte voor deze ontspanning in rouw & heling niet alleen een aanvulling, maar juist de basis mocht zijn. Dit maakt dat vanaf 2024 ‘Ontspannen in Verlies’ is wat ik uitdraag en ‘Dansen in Verlies’ meer op de achtergrond aanwezig is.
The Circle of Life
Liefde, leven, verlies en rouw zijn allemaal onderdeel van onze ‘Circle of Life’. Ik geloof erin dat wij het leven ten volste kunnen leven als alle fijne en pijnlijke gevoelens toegelaten mogen worden. Dat is niet altijd makkelijk en juist daarom vind ik het ook belangrijk dat wij elkaar als mens zijnde dragen. Mijn eigen Circle of Life zal altijd door de praktijk heen ademen. Ook ik zorg er daarom voor dat dat wat gevoeld wil worden gevoeld mag worden, dat ik mijn ontspanning vind en dat ik mij waar nodig laat dragen door mijn omgeving. Hierdoor ben ik in staat om jou binnen ‘Ontspannen in Verlies’ volledig te dragen, zodat jij alle ruimte krijg je hieraan over te geven.
Opleidingen
- HBO Pedagogiek (2009-2013)
- Post-HBO Verlies- en rouwtherapie (2018-2021)
- House of Deep Relax – Basistraining (2021)
- House of Deep Relax – Advanced training (2022-2023)
- King Nascholing / Miep Burger – Kinderen in de rouw (2022)
- Expertisecentrum Omgaan met Verlies – Rouw en verlies bij kinderen en jongeren (2022)
- Expertisecentrum Omgaan met Verlies – Pleister tegen tranen (2023)
- Expertisecentrum Omgaan met Verlies – Mijn bed bij het raam (2023)
- Wellness Academie – Indiase Hoofdmassage (2024)
- Expertisecentrum Omgaan met Verlies – Verlies in Beeld (2024)
- Expertisecentrum Omgaan met Verlies – Rouwatelier (2023)
Samenwerking
Soms speelt er naast verlies- en rouw meer en is er (ook) andere hulp nodig. Ik raad de volgende professionals aan: