Verlies- en rouwtherapie

Hoe kan verlies- en rouwtherapie mij helpen?

Rouw gaat over een (slinger)beweging tussen enerzijds het stilstaan bij het verlies & de aandacht voor de rouw en anderzijds afleiding, ontspanning & niet (direct) bezig zijn met het verlies. Hier is de naam ‘Dansen in verlies’ op gebaseerd, omdat ik het rouwproces zie als een dans tussen deze twee verschillende ‘kanten’.

 

Misschien voel je dat je vastloopt of heb je (onverklaarbare) klachten. Je hebt het idee dat je vooral met het verlies of juist vooral met de afleiding bezig bent. Je herkent de slingerbeweging niet of nauwelijks. Rouwtherapie kan dan helpen deze slingerbeweging op gang te brengen en de klachten te verminderen.

Bloem los
De kersenbloesem, ook wel sakura genoemd, vormt het beeldmerk van ‘Dansen in Verlies’. Deze heeft als betekenis ‘het leven dat we niet in de hand hebben’. 

Misschien herken je de slingerbeweging juist wel, maar heb je het gevoel dat deze je in de weg zit. Je kunt je schuldig voelen. Of je weet niet hoe je aan jouw omgeving uitlegt dat je de ene keer wel en de andere keer (ogenschijnlijk) niet met het verlies bezig bent. Rouwtherapie kan dan helpen de slingerbeweging in stand te houden op een manier die bij jou past. Tegelijkertijd kan rouwtherapie helpen om deze slingerbeweging te begrijpen en daardoor mogelijk meer rust te ervaren.

“Grief is like the ocean, it comes in waves, ebbing and flowing. Sometimes the water is calm, and sometimes it is overwhelming. All we can do is learn to swim.”

Vicki Harrison