Ontspannen in Verlies
Vertragen en verdragen: dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak is écht voelen ongemakkelijk, eng of zelfs onbekend. Voor vertraging en ontspanning maken we geen tijd. En dat terwijl vertragen en verdragen als je het mij vraagt noodzakelijk zijn om écht te kunnen helen.
Vaak heb je in tijden van rouw te maken met een mistig brein, terwijl er tegelijkertijd van alles van je verwacht wordt en je ontzettend veel moet regelen. Dit kan het moeilijk maken om tijd te vinden om te vertragen & ontspannen en ruimte te maken om gevoelens te doorleven en te (leren) verdragen. Vanaf het moment dat ik begon met het geven van rouwtherapie, voelde ik dat ik hier tijdens de sessies dan ook zoveel mogelijk ruimte voor wilde maken. Ik merkte steeds meer dat het maken van deze voor mij botste met ‘een uurtje therapie’.
In kleine stapjes paste ik mijn aanbod aan. Steeds meer tijd en ruimte voor ontspanning, vertragen & verdragen en zeker ook aandacht voor het lijf. Tot ik voelde dat de ruimte voor deze ontspanning in rouw & heling niet alleen een aanvulling, maar juist de basis mocht zijn. Van hieruit ontstond ‘Ontspannen in Verlies’. Met ‘Ontspannen in Verlies’ als onderdeel van praktijk ‘Dansen in Verlies’ wordt rouwtherapie een beleving waarbij je op diep niveau ontspant, vertraagt en verdraagt, waardoor je écht vanuit jouw kern kunt helen.
Binnen ‘Ontspannen in Verlies’ wordt rouwtherapie gecombineerd met verschillende vormen van verlies, zoals:
- Indiase Hoofdmassage
- Persoonlijk geschreven Yoga Nodra
- Aromatherapie
- Thee
- Magnesium voetenbad
- Olie- of gemberkompressen
- Buikwikkels
- Ontspannen sfeer en liefdevolle aandacht
Rouw & Ontspannen in Verlies
Een betekenisvol verlies
Rouw is een gezonde en natuurlijke reactie op een betekenisvol verlies. Vaak wordt hierbij gedacht aan verlies door overlijden, maar het kan ook gaan om vele andere vormen van verlies. Er kan zelfs sprake zijn van rouw wanneer een ingrijpende mooie of gelukkige gebeurtenis plaatsvindt (dit komt bijvoorbeeld vaak voor bij het doormaken van een transformatieproces). Een kleine selectie van voorbeelden van situaties of thema’s waarbij sprake kan zijn van rouw:
- Overlijden
- Ziekte of beperking
- Scheiding of verbreken relatie
- Verlies van vriendschappen
- Verlies van baan
- Verhuizing
- Verlies van hoop of vertrouwen
- Transformatieprocessen
- Onvervulde kinderwens
- Miskraam
- Stilgeboorte
- Moeder/Vader worden en daarmee verlies van je oude zelf of oude leven
- Uithuisplaatsing
- Pleegouders van wie een pleegkind weer bij ouders of elders gaat wonen.
Rouw
Hoewel rouw een gezonde en natuurlijke reactie is op een betekenisvol verlies, doet het een enorm beroep op jouw veerkracht. Rouw kan je overspoelen en/of blokkeren. Rouw kan zorgen voor emotionele én lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid, sombere gevoelens, prikkelbaar zijn, vergeetachtigheid, hoofd- of buikpijn. Ook kan rouw gepaard gaan met gevoelens die je liever niet wil voelen, zoals schuld, schaamte of boosheid. Mensen in rouw voelen zich vaak onvoldoende gezien, gehoord of begrepen door hun omgeving. Over het algemeen vinden we het in deze maatschappij moeilijk om naar ons gevoel toe te gaan, wat bij grote thema’s als rouw vaak zorgt voor zogenaamde ‘goedbedoelde’, maar niet helpende adviezen en oordelen.
Rouwtherapie
Rouw is keihard werken. Je staat voor de moeilijke taak om een balans te vinden tussen doorléven en dóórleven. Dit betekent dat je je enerzijds bezighoudt met het verlies en het toelaten & verdragen van alle gevoelens die daarbij horen. Anderzijds zoek je naar een manier om door te gaan in het dagelijks leven en daarin ook goed voor jezelf en eventueel je naasten te zorgen.
Verlies- en rouwtherapie kan helpen om de balans hierin te vinden die bij jou (en bij jouw verlies) past. Rouw kent geen einde en het verlies hoeft dan ook niet ‘verwerkt’ te worden; wel mag het verweven worden in jouw (dagelijks) leven. Vertragen en verdragen zijn hierbij voor mij belangrijke sleutelwoorden.